Published On: 11 april, 2023

Nytt projekt: Rååbanan

Aarsleff Ground Engineering Sverige har tillsammans med Ground Engineering Danmark nyligen vunnit ett jobb för att installera kontaktledningspålar för ett järnvägsprojekt i Sverige, Rååbanan. Vår kund Infrakraft har beställt 200 punkter av våra koniska fundament, som hitintills tillverkas i Centrum Piles fabriker i Danmark.

Under projektet Borås-Varberg (2021–2022) provpålades dessa fundament första gången i Sverige. För att säkerställa att fundamenten uppfyller Trafikverkets krav utfördes tester och verifieringar på plats.

Hösten 2022 godkändes dessa fundament av Trafikverket och nu är det första gången de kommer användas i ett skarpt projekt i Sverige. Pålarna är planerade att installeras i juni från en av de danska pålmaskinerna som går på räls.

Det största skillnaden mellan dessa fundament jämfört med de traditionella är att de slås ner i marken vilket betyder att grävningsmomentet försvinner vilket utgör en stor vinning i tid. Vid jämförelse med det norska borrade systemet, Mofix, är denna installationshastighet 5-6 gånger snabbare.

Vill du veta mer om dessa kontaktledningspålar? Kontakta oss så berättar vi mer!

Aarsleff installation av Kontaktledningspåle