Published On: 17 april, 2023

Från arbetsmarknadsmässa till anställning

Edward Marks är fjärdeårsstudent vid Lunds Tekniska Högskola med inriktning Väg- och vattenbyggnad och började som arbetsledare hos Aarsleff Ground Engineering sommaren 2022. Vi har träffat Edward för att prata karriär, förväntningar och såklart grundläggning.

Edward Marks, arbetsledare på Aarsleff Ground Engineering

Edward Marks, arbetsledare på Aarsleff Ground Engineering

Hur kommer det sig att du valde just Väg- och vattenbyggnad som inriktning?

– Inriktningen var av intresse för dess bredd och innehåll. Jag har alltid tyckt det varit roligt att se ett projekt gå från start till slut, vilket jag visste utbildningen gav under tiden men också efter examen. Givetvis hade jag redan ett intresse för byggnadsbranschen och ville undersöka det vidare.

Har just grundläggning inom bygg alltid varit av intresse?

– Inte nödvändigtvis, tidigare jag har väl alltid varit lite konfunderad kring hur marken kan bära stora byggnader. Det var inte förens på LTH jag blev ordentligt introducerad till ämnet och insåg att jag tyckte det var kul. När jag väl fick chansen att börja på Aarsleff förstod jag att detta är något jag vill jobba med.

Hur kom du i kontakt med Aarsleff?

– Jag kom i kontakt med Aarsleff på arbetsmarknadsmässan Branschdagen, som anordnas av studenter inom LTH på V-sektionen. Jag var då medverkande i sektionens näringslivsutskott och träffade min nuvarande chef Patrik Hyberg som var utställare. Vi pratade en längre stund och jag fick veta mer om Aarsleff och grundläggningsbranschen. Detta ledde lite senare till en anställningsintervju – resten är historia!

Just nu arbetar Edward en dag i veckan vid sidan av sina studier och hjälper till med det som behövs på kontoret, till exempel att bekanta sig med olika projekteringsprogram, kontrollera förfrågningsunderlag, räkna anbud och liknande. Hans mål är att vara väl förberedd för att arbeta på Aarsleff direkt efter examen 2024.

Vilka egenskaper är bra att ha i din roll?

– Eftersom jag är ny i min roll tror jag det är viktigt att ha en ödmjuk inställning och vara nyfiken, samt ha ett driv att bli bättre och lära sig nya saker. Oavsett roll är det en ovärderlig egenskap att kunna kommunicera, lyssna och ta vara på olika personers idéer och synpunkter. Det är dock minst lika viktigt att bidra till gruppdynamiken med lite humor och gott samarbete!

När vi pratar karriär och utvecklingsmöjligheter berättar Edward att han ser stor utvecklingspotential i sin roll hos Aarsleff, speciellt inom avdelningen för speciella projekt där han kan arbeta med mer komplexa problem.

– Det finns flera möjligheter att jobba internationellt och vi har ju kontoret i Köpenhamn inte långt bort, säger Edward.

Som många andra företag vill Aarsleff att fler kvinnor ska söka sig till branschen. Vi ställde frågan till Edward om vad han tror vi som bolag behöver göra för att få fler tjejer/kvinnor/icke binära att söka sig till bygg- och grundläggningsbranschen.

– Av det jag har lärt mig av mina medstudenter krävs det att branschen är välkomnande och att erforderlig information finns att tillgå om vilka jobb som erbjuds och hur eftertraktad man kan bli på marknaden. Men också att kvinnliga förebilder förespråkar yrket som i sin tur höjer intresset att söka sig till bygg- och anläggningsbranschen.

Läs mer om Aarsleff som arbetsgivare och lär känna fler av våra medarbetare här: