Published On: 17 oktober, 2022

Positiv feedback från elpålkranens operatör

Har du någon gång funderat över hur det är att köra en pålkran och hur det skiljer sig mellan att köra en konventionell jämfört med en batteridriven. Vi har pratat med Glenn Brorsson, anställd hos Aarsleff Ground Engineering sedan 2011, som berättar hur det är att köra vår batteridrivna pålkran från Junttan, PMx2e.

Vad tycker du om att köra en batteridriven pålkran?
Jag tycker om den lika mycket som den förra jag körde, som var en PMx22, det är ingen skilland på dem mer än att man behöver ladda den batteridrivna.

Vad har varit den bästa funktionen?
Pmx2e är mer distinkt eftersom den har en elmotor, det blir bättre och mer direkt kraft jämfört med en dieseldriven som behöver lite tid på sig ibland att få full effekt.

Vilka är de största skillnaderna jämfört med en dieselmaskin, ur förarens synvinkel?
Ingen större skillnad rent kapacitetsmässigt, möjligtvis att man märker av effekten som är något starkare. Annars ingen skillnad.

Finns det något du ogillar när du kör med den batteridrivna pålkranen?
*funderar en stund* nej, inget jag kan komma på spontant, inget negativt ialla fall.

Vilken typ och längd av pålar har du slagit på med pålkranen?
Jag har installerat de flesta dimensioner 200, 235, 270 i varierande länder upp till 16meter. På de projekt jag arbetet på har 270 varit den största dimensionen.

Räcker en batterienhet för en hel dag?
Ja, det beror lite på vilken typ av pålning det är och om det är mer trögt att slå. De dagar då det varit något trögare att slå pålarna, har vi stödladdat på raster och lunch och har vi klarat oss en hel arbetsdag.

Hur tycker du om att byta batterienhet? Eller när du laddar batteriet?
Det är väldigt smidigt att byta batteriet, det är bara att dra ur kontakten och sedan byter vi batteriet med den egna maskinen med hjälp av mast och winchen som annars används för att ta in pålarna. Det var lite si och så med att ladda batteriet i början, det blev en del omstarter på grund av felkoder, men det var ju mjukvaran och det hjälpte Junttan oss med att felsöka. Men nu den senaste tiden har det fungerat fint.

Har du några övriga kommentarer?
Jag upplever att arbetsmiljön är betydligt bättre och att det är tyst, när vi inte pålar och maskinen är igång är det helt tyst och det är skönt.

Vilka Junttan maskiner har ni kört tidigare/ kör ni också?
Jag har kört Pmx22 tidigare och tillfälligt en PM23.

Glenn Brorsson, PMx2e maskinförare

Vill du veta mer?
Kontakta oss!